Nieuwsbrief November 2020

Onze traditionele nieuwsbrief

Past dat wel in het jaar 2020? Deze vraag hebben wij onszelf en ons team gesteld. 2020 is immers het jaar waarin we vanaf maart geconfronteerd werden met iets onbekends, iets ongrijpbaars. Dat we daar nu, in november, nog  steeds dagelijks mee bezig zouden zijn konden we toen niet bevroeden. Toch is het een feit, een werkelijkheid waar we een weg in moeten blijven zoeken. Dankbaar zijn we dat er in ons team en onder onze dierbaren geen ernstige ziektes zijn voorgekomen. De impact op onze dagelijks leven was en is echter groot.

Vanaf maart zijn onze adviseurs uiteraard nauwelijks meer op pad gegaan. Binnenblijven en zoveel mogelijk thuiswerken was en is het motto. Voor mensen die plezier hebben in persoonlijke ontmoetingen en het geven van aandacht is dat meer dan lastig; u zult dit ongetwijfeld in uw dagelijkse werkzaamheden herkennen.

Desondanks zijn wij dagelijks  ouderwets’ goed bereikbaar geweest en was iedere afdeling bemenst. De vele vragen rond zorg(verzekeringen) hebben de dames van het zorgteam op dagbasis kunnen verwerken. Ook het schadeteam heeft zijn werk uitstekend kunnen doen. De overige teamleden hebben de tijd benut om ‘ijskast’- projecten op te pakken. U kent ze wel, van die klussen die almaar blijven liggen omdat er nooit ruimte voor is. Deze zijn per afdeling benoemd en vervolgens zijn we aan de slag gegaan. Vanuit huis, maar ook gewoon op kantoor. In deze nieuwsbrief vindt u enkele voorbeelden hiervan.

Daarnaast treft u in deze nieuwsbrief vooral veel praktische zaken aan. We realiseren ons dat er momenteel weinig gereisd wordt. Maar we hopen en verwachten dat er aan deze onzekere tijd een einde komt. Beschouw de tips die u leest als ijskastprojecten. Ze zijn bedoeld voor de tijd die komt. En dan de teamfoto: die is dezelfde als vorig jaar, want er zijn sindsdien geen wijzigingen opgetreden. Al oogt het beeld dus niet corona-proof, het laat zien dat we in overdrachtelijke zin schouder aan schouder staan. Als een hecht team.

We zijn oprecht blij dat we deze nieuwsbrief toch hebben samengesteld. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, laat dit dan weten aan keesvanklaarbergen@dominass.nl of via 0344-647070.

Hans en Kees van Klaarbergen

hans-en-kees
  • Waterschade: echt vervelend

Dagelijks nemen Jolanda, Mechteld, Rutger en Jesse veel verschillende schadeclaims in behandeling. Natuurlijk is iedere schade vervelend. Los van de emoties kost het (laten) herstellen en/of vervangen van beschadigde spullen gewoon veel tijd. Daarom geldt ook bij schades: voorkomen is beter dan genezen. Dat voorkomen begint met herkennen en bewust zijn. In deze nieuwsbrief geven onze specialisten een toelichting op een heel vervelende schadesoort: waterschade.

Mechteld somt op dat de waterlekkages voornamelijk ontstaan in inbouwreservoirs van toiletten, koppelingen in waterleidingen, flexibele slangen onder het aanrecht of de wastafel, afvoerleidingen, sifons, en in kit- en voegwerk. Om u te helpen dit soort schade te voorkomen hebben we een aantal nuttige tips op een rijtje gezet.

Waterschade beeld 1
  • Check regelmatig of afvoerleidingen en sifons vies zijn of verstopt beginnen te raken, en maak ze indien nodig schoon.
  • Gooi geen vet in de gootsteen, deze kan hierdoor verstopt raken.
  • Gebruik geen heftige chemische ontstoppingsmiddelen, deze kunnen juist lekkages veroorzaken.
  • Controleer putjes en zwanenhalzen regelmatig op verstoppingen en vuil.
  • Check af en toe de kwaliteit van kit- en voegwerk. Lekkage hierdoor is namelijk niet verzekerd.
  • Gaat u klussen? Controleer dan voor het boren waar de leidingen zitten.
  • Laat jaarlijks de cv-ketel controleren en onderhouden door een gerenommeerd bedrijf.
  • Schaf een waterstop aan voor uw wasmachine of vaatwasser. Gebruikt u het apparaat lange tijd niet? Draai
    dan de waterkraan dicht. Zo beschermt u de slangen tegen de continue druk.
  • Doe de buitenkraan dicht in de winter en tap eventueel het resterend water af. Zo voorkomt u dat water in de leidingen door bevriezing uitzet en voor beschadigingen zorgt.
  • En tot slot: zorg dat u de hoofdkraan weet te vinden. Zo kunt u deze snel dichtdraaien mocht er iets fout gaan. Draai hem ook dicht voordat u op vakantie gaat.

Binnen uw opstal- en inboedelverzekering is er een uitgebreide dekking voor waterschade, maar het voorkomen
van dit soort schades scheelt veel overlast. Eigenlijk heel eenvoudig, doe er uw voordeel mee!

  • Aansprakelijkheid voor uw verhuurde woning

Het verhuren van een (recreatie)woning wordt steeds populairder. Zo kunt u bijvoorbeeld uw woning verhuren,
een gedeelte hiervan of uw recreatiewoning. De inkomsten uit de verhuur hiervan kunnen voor u een leuk
zakcentje zijn, maar wat zijn verzekeringstechnisch de gevolgen?

Als u bij ons een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten dan kan de verhuur van een woning aangetekend worden op de polis. Hierbij wordt geen
onderscheid gemaakt tussen een recreatiewoning of een ‘normaal’ woonhuis. Verhuurt u bijvoorbeeld een gedeelte
van uw woning, ook dan is het zaak dit bij ons te melden. En wat is er dan precies verzekerd? U kunt bijvoorbeeld
denken aan aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van iets dat van het dak valt (zoals een dakpan of een daklijst), of van een niet goed vastzittende trapleuning waardoor iemand ten val komt.

Kortom, heeft u een (recreatie)woning die u verhuurt of een gedeelte hiervan? Geef dit dan altijd aan ons door! Wij kunnen uw verzekeringspakket hierop aanpassen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

  • Elektrische fietsen en speedpedelecs

Nederland is bij uitstek een fietsland. Bijna ieder van ons heeft wel een fiets en maakt hier actief gebruik van. Tegenwoordig is de elektrische fiets (e-bike) ontzettend populair. Maar hoe zit het eigenlijk als u schade maakt met
een e-bike?

Een e-bike wordt gezien als een motorrijtuig. Voor motorrijtuigen geldt in principe een  verzekeringsplicht. Maar er is een uitzondering voor e-bikes waarbij de trapondersteuning stopt bij een snelheid van 25 kilometer per uur. Veroorzaakt u met zo’n e-bike schade waarvoor u aansprakelijk bent? Dan is dit bij ons  standaard meeverzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering. Maar heeft u een zogenoemde speedpedelec (een fiets met elektrische ondersteuning die ook werkt bij snelheden hoger dan 25 kilometer per uur)? Dan dient u een aparte verzekering af te sluiten, want een speedpedelec geldt als een gewoon motorrijtuig waarvoor de hierboven genoemde uitzondering niet geldt. Heeft u een speedpedelec aangeschaft, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u adviseren over de juiste wijze van verzekeren.

  • Onze collectieve zorgverzekering

Het belang van een adequate zorgverzekering is dit jaar ondubbelzinnig duidelijk geworden. Wij zijn daarom oprecht blij met onze keuze, enige tijd geleden, voor Aevitae EUCARE als risicodrager voor het collectieve zorgcontract voor theologen.

Ten aanzien van de dekking door de verplichte basisverzekering heeft de overheid nauwelijks wijzigingen doorgevoerd en het eigen risico blijft gelijk: € 385. In die zin is het aan dit front tamelijk rustig. Maar we zien wel dat het aantal aanbieders van zorgverzekeringen gestaag afneemt. Daarnaast wordt het aanbod aan aanvullende verzekeringen steeds beperkter.

Wij zijn er daarom trots op dat we u ook in het komende jaar weer vijf verschillende aanvullende  verzekeringspakketten (Zorg-1 t/m Zorg-5 genoemd) kunnen aanbieden. Dit betekent dat u een verzekering kunt kiezen die helemaal bij u past. Via het eenvoudige wijzigingsformulier is het mogelijk om binnen uw gezin per persoon een eigen pakket te kiezen. Zo kunt u flink besparen op de premie.

Rond 25 november ontvangen bestaande relaties hun polis voor volgend jaar, plus aanvullende informatie. Mocht u nog niet profiteren van onze zorgverzekering dan ontvangt u eind november informatie hierover. Overstappen is echt heel eenvoudig en ons team staat ook wat dat betreft graag voor u klaar!

  • Klanttevredenheid 8,9

Zoals u misschien gemerkt heeft hebben wij begin dit jaar een klanttevredenheidsonderzoek gehouden. Liora van der Meer heeft als afstudeeropdracht dit onderzoek voor ons uitgevoerd. Aansluitend heeft zij een innovatievoorstel geschreven met daarin punten die wij binnen onze organisatie kunnen verbeteren. Heeft u deelgenomen aan het onderzoek, dan willen wij u bij deze graag bedanken voor uw inzet.

Wij zijn ontzettend trots op het feit dat u ons gemiddeld een 8,9 geeft. Wat door velen van u genoemd werd was dat wij verwachtingen waarmaken, uw behoeften
vervullen en u als relatie vaak verrassen. Maar al zijn we nog zo trots, we gaan nu niet achteroverleunen; ons streven is om de komende jaren te groeien naar een ‘9+’-organisatie. Dit onder het motto: wij doen wat u van ons vraagt, en met een glimlach nog iets meer.

  • Reisdocumenten

Wanneer er op reis onverhoopt iets naars gebeurt wilt u natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Om goed voorbereid op reis te gaan is het verstandig om onderstaande documenten mee te nemen. Mocht u deze niet (meer) hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen zodat wij ze opnieuw naar u op kunnen sturen.

Hulppas
Uw hulppas geeft u bij een calamiteit toegang tot SOS International. SOS International is een onafhankelijke alarmcentrale die wereldwijd samenwerkt met circa 25.000 partners in hulpverlening. Voor u als relatie van Dominass heeft SOS International naast het algemene telefoonnummer een speciaal nummer: +31 20 65 15 678. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar en is uitsluitend bestemd voor verzekerden van Dominass. Wanneer u een calamiteit meldt bij SOS International hoeft u slechts te zeggen dat u verzekerd bent bij Dominass en uw relatienummer op te geven (dit staat vermeld op uw hulppas). De medewerkers van SOS International gaan direct aan de slag om u te helpen.

Zorgpas
Wanneer u uw zorgverzekering via ons hebt afgesloten (bij Aevitae EUCARE), dan is het belangrijk om uw zorgpas mee te nemen. Op deze pas staat namelijk uw polisnummer en het telefoonnummer van de Alarmcentrale vermeld. Mocht u met spoed zorg nodig hebben, dan kunt u dit telefoonnummer bellen voor de nodige ondersteuning.

Groene kaart
Wanneer u met uw auto op reis gaat, vergeet dan vooral uw groene kaart niet. De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs. In bepaalde landen is deze kaart verplicht, ook voor de caravan. Wij raden u dan ook aan de groene kaart altijd mee te nemen. In geval van schade heeft u alle belangrijke gegevens bij de hand.

Gaan uw kinderen afzonderlijk van u op reis, dan vallen zij onder uw reisverzekering zolang zij inwonend of uitwonend studerend zijn. Wanneer zij gelijktijdig met u op reis gaan, dan kunt u kopieën van de reisdocumenten bij ons opvragen. Dan gaan ook zij goed voorbereid op reis.

  • Zorgnota’s in het buitenland

Ook in het buitenland kan het voorkomen dat u onverwacht ziek wordt en naar de dokter of zelfs naar het ziekenhuis moet. Wij informeren u graag over wat te doen in zo’n situatie. Let wel, onderstaande informatie geldt alleen voor u wanneer u uw zorgverzekering via ons bij Aevitae EUCARE heeft ondergebracht. Wanneer u uw zorgverzekering elders heeft afgesloten adviseren wij u om informatie in te winnen bij uw eigen zorgverzekeraar.

Spoedopname
Bij een spoedopname in het buitenland dient u zo spoedig mogelijk contact op te (laten) nemen met de Alarmcentrale via het telefoonnummer dat vermeld staat op uw zorgpas. De Alarmcentrale is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. De medewerkers daar begeleiden u op afstand en hebben contact met de buitenlandse zorgverleners en Aevitae. De financiële afhandeling van uw ziekenhuisopname verloopt ook via de Alarmcentrale zodat u de kosten niet zelf hoeft voor te schieten. Een goede service die u veel zorg uit handen neemt!

Medische zorg en nota’s
Bezoekt u een arts of een ziekenhuis in het buitenland, dan kan het voorkomen dat u de nota ter plekke dient te voldoen. Dit komt vooral vaak voor in landen buiten de EU. Zorg er dan altijd voor dat u een gespecificeerde nota krijgt die geschreven is in het Nederlands, Frans, Duits, Engels of Spaans. Nota’s in andere talen worden namelijk niet door Aevitae verwerkt en komen dus ook niet voor vergoeding in aanmerking – tenzij u ze, op eigen kosten, laat vertalen door een beëdigd vertaler.

Bent u weer veilig en gezond thuis, dan kunt u de nota(’s) bij ons indienen ter declaratie. Dit kan met het Declaratieformulier Buitenland dat u kunt downloaden op onze website. Uiteraard mag u ook altijd contact met ons opnemen zodat wij u kunnen helpen met de  declaratie.

Vergoeding
De vergoeding van medische zorg in het buitenland bedraagt maximaal het in Nederland gecontracteerde tarief. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering, dan worden ook de meerkosten vergoed.

Stel, u bent in Zuid-Afrika op vakantie. U krijgt voedselvergiftiging en u moet opgenomen worden. In Afrika bevinden zich veel privéklinieken en de prijzen kunnen hier hoog zijn. Komt u in zo’n kliniek en heeft u alleen een basisverzekering? Dan krijgt u het tarief vergoed dat voor dezelfde behandeling in Nederland is afgesproken. Heeft u naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering? Dan krijgt u de volledige kosten van uw behandeling vergoed. Belangrijk om te weten is dat ook zorgkosten in het buitenland verrekend worden met uw eigen risico.

Heeft u alleen een basisverzekering afgesloten? Dan is er toch een mogelijkheid om de volledige zorgkosten in het buitenland vergoed te krijgen. We raden u in dat geval aan om geneeskundige kosten’ mee te verzekeren op uw reisverzekering. Zo bent u alsnog goed verzekerd voor medische kosten in het buitenland.

  • Zorg voor leven positief ontvangen

In januari 2019 hebben wij een nieuwe zorgverzekering geïntroduceerd. Naast onze basisverzekering met haar vijf aanvullende pakketten bestaat nu de mogelijkheid om te kiezen voor Zorg voor leven, ontwikkeld als alternatief voor Achmea’s dochter Pro Life. Bij Zorg voor leven staat de beschermwaardigheid van het leven voorop. Er worden daarom geen behandelingen vergoed die het leven beëindigen of ingrijpend veranderen. Het feit dat ons zorgteam bekend is op het kerkelijk erf en goede contacten heeft met (christelijke) zorgaanbieders maakt dat er veel vraag naar deze nieuwe verzekering is.

Omdat Zorg voor leven een onderdeel is van Dominass bent u verzekerd van persoonlijke aandacht op het moment dat u die nodig heeft. Ook als u er voor kiest om deze verzekering online af te sluiten. Op de website www.zorgvoorleven.com vindt u de informatie die u nodig heeft en ons team staat natuurlijk voor u klaar als u er zelf niet uitkomt.

Zorg voor leven, hét alternatief voor Achmea’s Pro Life. Wellicht iets voor u?

  • Wijzigingen op tijd doorgeven

Uw leven kent verschillende fases en deze vragen allemaal om een ander verzekeringspakket. Het is onze taak om uw verzekeringen aan te laten sluiten bij de situatie waarin u zich bevindt. Dit kunnen wij alleen wanneer u belangrijke wijzigingen tijdig aan ons doorgeeft. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, plaatsing van zonnepanelen of laadpalen, de geboorte van een kind, kinderen die op zichzelf gaan wonen, samenwonen, of een grote reis die u gaat maken.

Heeft u het idee dat er een wijziging is die van belang is om aan ons door te geven? Neem dan altijd contact met ons op zodat wij kunnen kijken welke gevolgen de wijziging voor u kan hebben en hoe we deze kunnen meeverzekeren.

  • Berichtenservice

Onlangs hebben wij onze website voorzien van een berichtenservice. Bent u bijvoorbeeld onderweg en wilt u ons even snel een berichtje sturen, dan is deze service hier uiterst geschikt voor. Alle berichten en vragen rondom uw verzekeringspakket kunt u hier kwijt, of het nu gaat om een schademelding, een zorgdeclaratie, poliswijziging of wat dan ook. U vindt de berichtenservice op www.dominass.nl. Bovenin ziet u ‘24/7 Berichtenservice’ staan. Wanneer u hierop klikt kunt u uw gegevens invullen en een bericht plaatsen.

U heeft ook de mogelijkheid om een bestand te uploaden. U krijgt zo spoedig mogelijk (doorgaans binnen één werkdag) een reactie van ons.

Stuurt u ons liever een mail? Dan kan natuurlijk ook, en wel naar het vertrouwde adres info@dominass.nl. Wij verzoeken u vriendelijk om daarbij uw naam en adresgegevens te vermelden. Op die manier kunnen wij uw bericht zo spoedig mogelijk in behandeling nemen.

  • Definitief einde samenwerking met Zilveren Kruis

Steeds meer verzekeraars kiezen er voor om zaken uitsluitend digitaal te regelen met en voor haar verzekerden. Efficiëntie en kostenbesparing zijn hierbij veel gehoorde argumenten. Achmea / Zilveren Kruis is één van de verzekeraars die voor de online bediening heeft gekozen. Het kwam daarom niet als een volslagen verrassing dat wij te horen kregen dat Zilveren Kruis de samenwerking met ons beëindigt per 01-01-2021.

Namens de Bond van Nederlandse Predikanten beheerden wij het contract met Zilveren Kruis waar nog een paar honderd predikanten verzekerd zijn. Deze relaties ontvangen binnenkort bericht van Zilveren Kruis dat hun polissen worden aangepast van een collectieve- naar een individuele verzekering. Dus zónder collectiviteitskortingen, zonder de extra’s die gelden binnen de collectiviteit.

In goed overleg met de BNP hebben wij een stappenplan opgesteld. Verzekerden van Zilveren Kruis kunnen hierdoor eenvoudig, zonder medische waarborgen overstappen naar het collectieve zorgcontract voor theologen van Dominass.

Een direct gevolg hiervan is dat de BNP haar leden voor alle vragen rond zorgverzekeringen doorverwijst naar Dominass. Door deze samenwerking behouden predikanten de bescherming, en de aantrekkelijke voordelen van een collectief zorgcontract.

Een mooie vorm van samenwerking waar zowel de BNP als Dominass werken vanuit haar eigen identiteit maar de samenwerking zoeken waar dit toegevoegde waarde heeft voor predikanten in het algemeen.

  • Verzekerd bedrag aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer u een aansprakelijkheidsverzekering bij ons heeft afgesloten bent u uitstekend verzekerd voor schade die u ongewild toebrengt aan anderen. Een fijne gedachte, want het is uiteraard nooit leuk wanneer u bijvoorbeeld per ongeluk die dure vaas van uw zus omstoot of uw zoontje met zijn loopfietsje een kras in de auto van de buurman  rijdt.

Voorheen bedroeg de gedekte schade bij deze verzekering €1.250.000 per gebeurtenis. In onze voortdurende onderhandelingen met de verzekeraars hebben wij dit bedrag weten te verhogen naar €1.500.000. Heeft u het oude verzekerde bedrag nog op de polis aangetekend, dan is dit inmiddels gewijzigd. Een positieve verandering waar u als relatie ook voordeel van heeft, precies zoals u van ons gewend bent.

  • Ook het midden- en kleinbedrijf nu meer dan welkom

Al vele jaren hebben wij ons specifiek op predikanten en theologen gericht. Regelmatig werd ons de vraag gesteld waarom bedrijven niet welkom waren. Het antwoord was simpel: je kunt maar één ding tegelijk echt goed doen. We zijn nu echter klaar om ook het midden- en kleinbedrijf van goede adviezen en verzekeringen te voorzien. Gerard Valkenburg heeft zich samen met Wendy Beer en Daniëlle van Amersfoort de afgelopen jaren grondig georiënteerd op de zakelijke markt. Inmiddels draait het Bedrijventeam op volle toeren.

Door de komst van onze collega Stefan Reuvers staat er een team klaar om ook bedrijven het Dominass-gevoel te laten ervaren. De werkwijze voor het mkb is identiek aan die voor predikanten en theologen. Gerard komt persoonlijk bij u langs, inventariseert al uw  verzekeringswensen en gaat met zijn team aan de slag om een passende aanbieding op te stellen. Ook hiervoor geldt weer dat persoonlijke aandacht, betrokkenheid en deskundigheid hand in hand gaan. Ons  Bedrijventeam is er in ieder geval helemaal klaar voor.

  • Kinderen van predikanten blij met eigen pakket

Sinds wij van onze verzekeraars groen licht hebben om ook predikantskinderen op te nemen in een collectiviteit worden we zeer regelmatig benaderd om bestaande verzekeringspakketten te analyseren en met voorstellen te komen. Al deze voorstellen worden persoonlijk besproken. Los van het feit dat 98% van de bezochte predikantskinderen er voor kiest de verzekeringen bij ons onder te brengen is het mooi om te luisteren naar de verhalen van deze jonge mensen, over hoe ze na het verlaten van de pastorie zelf hun weg zochten en vonden.

Dat we predikantskinderen onderbrengen in een aparte collectiviteit, is omdat de unieke voorwaarden van het Predikantenpakket alleen beschikbaar is voor theologen. Via onze dochter Prima voor elkaar, specialist in schadeverzekeringen zijn er veel voordelen voor particulieren. Zo bereiken we dat we óók voor uw kinderen een mooi aanbod hebben. Heeft u, of een van uw kinderen belangstelling? Laat het ons weten
(0344-647070 of adviesteam@primavoorelkaar.com) en wij nemen direct contact op.

  • ‘Onze’ appeltaart

Nu we wat vaker thuis zijn hebben we meer tijd voor dingen die we anders misschien niet zo snel zouden doen. Eén van die dingen is bijvoorbeeld een appeltaart bakken. Hier in de Betuwe zitten we volop tussen het fruit en we weten dus als geen ander hoe we daarmee iets lekkers kunnen bakken. Om u te inspireren delen we graag het recept voor een appeltaart van Hans. Hij heeft hiermee de regionale appeltaartbakwedstrijd gewonnen, dus doe er uw voordeel mee!

Ingrediënten

  • Dit recept is voor 10 tot 12 taartpunten, gebruik hiervoor een springvorm van 24 cm.
  • 550 gram Koopmans Mix voor appeltaart (zelf deeg maken kan natuurlijk ook, in dit recept gaat het om eenvoud én smaak)
  • 220 gram (room)boter, liefst ongezouten
  • 150 gram paneermeel
  • 1,5 kilo zoetzure appels (Elstar in combinatie met Goudrenetten)
  • 100 gram Rozijnen (mag uiteraard ook wat meer zijn)
  • 2 eieren
  • Handjevol walnoten (zonder schaal)
  • Citroensap (paar theelepels is voldoende)
  • Kaneel (ook hiervan is een paar theelepels voldoende)
  • Amandelspijs of poedersuiker

Zoals bij veel dingen geldt ook bij het bakken: een goede voorbereiding is alles. Zo zorg ik voor een opgeruimd aanrecht en check vooral of ik alle attributen en ingrediënten gereed heb liggen.

Stap voor stap vormt zich zo een heerlijke taart:

  1. Klop de eieren los en verdeel het in twee delen. De ene helft is voor het deeg, de andere is voor het
    bestrijken.
  2. Wel de rozijnen in lauw water. Voeg daar een kneepje citroensap en wat kaneel aan toe. Een kwartiertje is voldoende. Daarna afgieten en de rozijnen laten drogen op een schone (thee)doek of een stuk keukenpapier.
  3. Schil de appels en snijd ze in (ongelijke) stukjes. Doe de gesneden stukjes appel in een schaal en voeg daar direct wat citroensap én kaneel aan toe. Beiden op gevoel en op basis van wat je lekker vindt.
  4. Voeg de rozijnen en gekneusde walnoten toe en meng het geheel. Eventueel nog wat citroen of kaneel toevoegen (niet te veel!)
  5. Ik zet dit appelmengsel daarna even in de koelkast.
  6. Voorverwarm de oven op 170 graden.
  7. Meng de boter en één ei met de taartmix zodat er een stevig deeg ontstaat.
  8. Vet de springvorm in.
  9. Bedek daarna de bodem van de vorm met deeg, daarna de (binnenkant van de) randen. Zorg dat je
    voldoende deeg overhoudt om de bovenkant van de taart te versieren met “reepjes” deeg.
  10. Strooi wat paneermeel op de bodem van de beklede vorm.
  11. Pak de schaal met appels-rozijnen-walnoten en bedek de bodem met dit mengsel.
  12. Strooi wat kleine stukjes amandelspijs (of een andere zoetmaker) over de appels.
  13. Vul de springvorm tot net onder de rand met het appelmengsel.
  14. Maak van het laatste deel van het deeg ‘sliertjes’ en leg deze kruislings op de appels.
  15. Gebruik het overgebleven ei om de stroken en ook de bovenrand in te smeren.
  16. Bak de taart in 65/70 minuten op 170 graden (afhankelijk van het soort oven) gaar en mooi goudbruin.
  17. Haal de vorm uit de oven en laat deze afkoelen. Verwijder na een halfuurtje de ring.
  18. Voor het aansnijden van de taart smeer ik een heel dun laagje abrikozenjam over de laagjes deeg. Mooi voor de kleur én een tikkeltje zoet.
  19. Geniet vervolgens van de heerlijke appeltaart!
  20. Bewaar wat stukjes over voor de volgende dag…… dan lijkt hij nog lekkerder.
  • Schadedekking voor ‘inzittenden’

De verzekerde som van de schadeverzekering voor passagiers in uw auto (in verzekeringsjargon respectievelijk ‘inzittenden’ genoemd) bedroeg tot nu toe € 455.000. Dit bedrag wordt verhoogd tot € 500.000. De jaarpremie bedraagt voortaan € 54,45. Uiteraard ontvangt u hierover de vertrouwde pakketkorting.

  • Aanpassingen in de polisvoorwaarden per 1 januari 2021

Zoals u in de inleiding van deze nieuwsbrief heeft kunnen lezen hebben wij de afgelopen maanden benut om enkele ‘ijskast’-projecten op te pakken. Zo hebben wij al onze polisvoorwaarden weer eens kritisch tegen het licht
gehouden en waar nodig aangepast. Deels heeft dat te maken met technische ontwikkelingen (denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen); daarnaast stuitten wij de afgelopen jaren in de dagelijkse praktijk ook op zaken die onduidelijk vermeld staan. Bovendien zijn er veranderingen in wet- en regelgeving waarmee rekening gehouden moet worden. We hebben daarom zowel dekkingswijzigingen als tekstuele correcties doorgevoerd. Hieronder staan de belangrijkste (dekkings)wijzigingen.

Algemene voorwaarden
De herinneringstermijnen rond premiebetaling zijn duidelijker vastgelegd.

Opstalverzekering
De dekking voor asbest is gewijzigd, rekening houdend met de wettelijke bepalingen.
Zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s zijn opgenomen in de dekkingsomschrijving.
De termijn voor garantie tegen onderverzekering is verlengd naar 120 maanden.

Inboedelverzekering
Zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s zijn opgenomen in de dekkingsomschrijving.
De termijn voor garantie tegen onderverzekering is verlengd naar 120 maanden.

Aansprakelijkheidsverzekering
De begripsomschrijving van verzekerden is verduidelijkt.
Aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door een drone tot maximaal 25 kg is voortaan meeverzekerd.

Personenautoverzekering, Motorfiets- en scooterverzekering en Kampeerautoverzekering
De bonusbeschermer kan niet meer worden meeverzekerd.

Oldtimerverzekering
Toegevoegd dat de oldtimer alleen voor recreatie en/of hobby gebruikt mag worden.

Ongevallenverzekering
De begripsomschrijving van verzekerden is verduidelijkt.
Offpisteskiën, zweefvliegen en kitesurfen zijn toegevoegd als risicosporten.

Reisbagageverzekering
De begripsomschrijving van verzekerden is verduidelijkt.
De lijst van bijzondere sporten is verduidelijkt.

Bijzondere reiskostenverzekering verzekering in het buitenland
De begripsomschrijving van verzekerden is verduidelijkt.
De lijst van bijzondere sporten is verduidelijkt.

Al onze nieuwe voorwaarden en uitgebreide toelichting op de wijzigingen kunt u vanaf 14 december vinden op onze website www.dominass.nl. Wilt u een set nieuwe polisvoorwaarden op papier? Laat het ons weten dan ontvangt u deze per omgaande.